طلای سرخ

چندی است صدور پیاز زعفران ایرانی، عموماً از کانالهای قاچاق صورت می‌گیرد. نظر چند نفر از صاحبنظران اجرایی، قانونگذاران و صاحبنظران را دراین زمینه ببینید.

به گزارش مشرق، دزدی، فروش یا صدور گنجینه‌های ژنتیکی فلات ایران یکی از مواردی است که حداقل از 97 سال پیش توسط یهودیانی که بعدها به اسرائیل مهاجرت کردند پی گرفته شده است. روزنامه سبزینه در شماره امروز صبح خود مطلب ارزشمندی درخصوص صادرات پیاز زعفران درج کرده است. در این متن می‌خوانیم:

بحث قاچاق پیاز زعفران مدت‌هاست بر سر زبانها افتاده و عده زیادی را نگران آینده این محصول باارزش کشورمان کرده است. کارشناسان و مسئولان مختلف نیز طی این سال‌ها راهکارهای متفاوتی را در این زمینه ارائه کرده‌اند. اما پیمان یوسفی آذر، مشاور وزیر و مجری طرح ملی توسعه گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی، در مورد صادرات پیاز زعفران می‌گوید: بنده موافق این کار هستم و ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های موجود در این زمینه باید لغو و سیاست‌گذاری‌هایی که مربوط به حدود 50 سال قبل است، باید کنار گذاشته شود.

محمدعلی طهماسبی، معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، نیز درباره صادرات پیاز زعفران گفت: در کشور قانونی به نام ثبت ذخایر ژنتیکی وجود دارد و ما هرکاری که بخواهیم بکنیم، باید بر اساس این قانون باشد. پیاز زعفران جزو ذخایر ژنتیکی است و برای صادرات آن قوانین ملی و بین‌المللی وجود دارد. گفتنی است صادرات این محصول نیازمند طی مراحل قانونی و در نظر گرفتن مسائل کارشناسی است. وی درباره موافق یا مخالف بودن خود با صادرات پیاز زعفران اظهارنظری نکرد و آن را مستلزم طرح مباحث کارشناسی دانست. 

عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس هم در این مورد گفت: کشور ما در تولید زعفران جایگاه برتری دارد؛ اما واقعیت این است که این جایگاه را به‌دلیل نبود یک استراتژی صادراتی و بسته‌بندی نتوانسته‌ایم به‌صورت کامل حفظ کنیم. علی بختیاری درباره احتمال لغو ممنوعیت صادرات پیاز زعفران اظهار داشت: در صادرات زعفران مشوق‌های صادراتی وجود ندارد. اگر روزی کشور اشباع شد و امکان تولید وجود نداشت، برنامه‌ریزی برای تولید زعفران در دیگر کشورها اشکالی ندارد. 

عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که ما هنوز نتوانسته‌ایم تولیدات خود را بخوبی ساماندهی و میزان مصرف زعفران در دنیا را مطالعه کنیم، گفت: در ابتدا باید وضعیت موجود را شناسایی کنیم و این‌که آیا تا کنون از ظرفیت‌های موجود در کشت داخلی به‌خوبی استفاده کرده‌ایم که به‌دنبال صادرات پیاز زعفران هستیم؟ نماینده مردم بافت، رابر و ارزوئیه در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که هر سال میزان تولید و صادرات زعفران کشور افزایش یافته؛ اما نرخ درآمد حاصل از آن کاهش یافته است، تصریح کرد: در برخی از جوامع خارجی زعفران کاربردی ندارد. صادرات پیاز زعفران فعلاً و در این شرایط به مصلحت نیست؛ مگر این‌که کسانی که این بحث را مطرح می‌کنند، یک اقدام اساسی کرده باشند.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر این‌که ابتدا صادرات خود زعفران را تعیین تکلیف کنند، سپس به‌فکر صادرات پیاز زعفران باشند، خاطرنشان کرد: بیشترین تولید کشور را در استان خراسان رضوی داریم که در زمینه بسته‌بندی در این استان با وجود برخی تشکل‌ها اقداماتی صورت گرفته. این تشکلها در جلسه‌ای که با آنها داشتیم، از میزان حمایت‌های دولت و مشوق‌های صادراتی گله‌مند بودند. بجای این‌که سیستم کاشت زعفران‌کاران را در داخل کشور کامل کنیم، می‌خواهیم پیاز آن را نیز به کشور دیگری صادر کنیم که این مسئله ممکن است شرایط موجود را نیز دچار مشکل کند. 

علی وقف‌چی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، نیز در این مورد گفت: از طریق کمیسیون کشاورزی پیگیر ممنوعیت صادرات پیاز زعفران خواهیم بود و بشدت از طریق مجاری قانونی با متخلفان برخورد خواهیم کرد. اما علی حسینی، عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران، لغو ممنوعیت صادرات پیاز زعفران را ضربه سنگینی به تولید و آن را خیانت ملی می‌داند و خواستار جلوگیری از این امر است. وی این امر را به مثابه فروش چاههای نفت عنوان کرد و گفت: اگر طبق نظریه یوسفی آذر بخواهیم پیاز زعفران خود را از کشور خارج کنیم و به میراث سه هزار ساله خود چوب حراج بزنیم، خسارتی به کشاورزان محروم کشور وارد خواهد شد که جبران آن محال است. 

فرشید منوچهری، دبیر شورای ملی زعفران، نیز در رابطه با صادرات پیاز زعفران می‌گوید: واقعیت این است که مازاد تولید پیاز زعفران داریم و این مازاد تولید روی دست کشاورزان می‌ماند. قیمت پیاز زعفران کیلویی سه هزار و 200 تا سه‌هزار و 500 تومان است. همچنین پیاز زعفران خاصیت زایشی دارد و یک پیاز زعفران به شش تا هفت پیاز قابل افزایش است؛ بنابراین با توجه به مازاد تولید این محصول وزارت جهاد کشاورزی باید با ایجاد مراکزی آن را از کشاورزان بخرد، سورت و بسته‌بندی کند و در اختیار سایر استان‌ها برای کشت قرار دهد تا کشاورزان مجبور نباشند آن را به قیمت ارزان به قاچاقچیان بفروشند. در مورد صادرات پیاز زعفران باید بگویم این کار سبب می‌شود کشورهایی مانند افغانستان که عضو اتحادیه اروپا و معاف از تعرفه گمرکی برای صادرات محصولات به برخی کشورها همچون آمریکا، کانادا و.. هستند و نیروی کار ارزانی نیز در اختیار دارند، کم‌کم بازارهای صادراتی ما را از چنگمان دربیاورند و خسارت جبران‌ناپذیری به این صنعت بزنند.  محمد شجاع‌الدینی، استاد دانشگاه و رئیس کانون کشاورزی حزب اعتدال و توسعه، نیز در این‌باره می‌گوید: جای تعجب است که مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به جای حفظ ذخایر ژنتیکی کشور به فکر صادرات پیاز زعفران هستند. من به شدت با این امر مخالفم و آن را به هیچ وجه به نفع کشاورزی کشور نمی‌دانم.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۶
    2 0
    هردم ازاین باغ بری می رسد حالانوبت به غارت پیاز زعفران رسیدکه درآینده قحطی زعفران هم به سایر کمبودهااضافه بشه؟؟؟؟؟؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس